Okcategoryrad

Det handlar inte om sex: öppna relationer kontra polyamorösa

Verkar som att det inte bara handlar om sex …

Om du aldrig har ingått ett icke-monogamt förhållande eller inte är nära någon som föredrar ett sådant förhållande, troligen orden ”öppet förhållande” och ”polyamori” bilder i dig när en person har sex med territorier. I det, verkligheten, kan monogama förhållanden ta många former, inklusive även de som inte är relaterade till sex. Det finns tre huvudtyper: polyamori, öppen och gunga. De är olika, men ofta är dessa begrepp förvirrade, förvirrade eller används omväxlande. Så vad är skillnaden?

Polyamory involverar flera romantiska relationer.

Människor i polyamorösa relationer har flera romantiska partners som de träffar. Och deras anslutning går utöver det fysiska. Bokstavligen betyder polyamory multipel kärlek. Skådespelerskan Bella Thorne avslöjade till exempel att hon tidigare daterade YouTube-stjärnan Tana Monjo och rapparen Maud Sun samtidigt..

Som Dr. Amy Moores från Chapman University konstaterar, kan polyamorösa människor ha primära partners som de bor med och är uppfostrade med, samt sekundära partners som de delar en känslomässig koppling med (dejting, ha sex). Alla andra partners..

Öppna relationer handlar mer om sex.

När det gäller öppna relationer tenderar människor i dem att utforska sex med andra (utanför huvudförhållandet), men de lämnar emotionella och romantiska kontakter för sin ”en”.

”Det är mer troligt att öppna relationer är en” fråga inte, säg inte ”-regel än polyamorös”, säger Conley, docent i psykologi vid University of Michigan..

I vissa fall kan ett monogamt par bestämma sig för att ”öppna upp” sitt förhållande ett tag för att fritt utforska sex med andra.

Swinging innebär också sex utanför huvudförhållandet.

Swinging, som ett öppet förhållande, inkluderar partners som har fysisk intimitet med någon som inte är deras make eller primära partner, men som ofta också inkluderar en primär partner. Ett exempel på att svänga är trekant, där du och din partner är överens om att ha en sexuell upplevelse med en tredje person, men inte romantiskt. I ett annat fall ser gungan ut som en make byter med ett annat par för sex.

Alla dessa mekanismer är sätt att lära sig om icke-monogama relationer… Dr Moores Tro på att människor har mycket hälsosamma och uppfyllande relationer med villkor och avtal som gör dem lyckliga som en ”biprodukt”.